Zgodbe v času

Sem Matjaž Feguš in že od nekdaj sta me nagovarjala dva svetova: svet filmske umetnosti in svet filozofije. Trudim se, da bi najboljše od obeh svetov preželo vsa dela, ki nastajajo v okviru svoje produkcije, pa tudi tistih, ki presegajo ta okvir. Tako sta zraven luči, lepo postavljenega kadra, primerne scenografije in odlične igre, pomembna tudi globlji smisel in sporočilnost.

Odraščal sem v Podlehniku, nedaleč stran od Ptuja, obiskoval škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška v Mariboru, doštudiral filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 2009 pa ustanovil svojo produkcijo Feguš Film. Od takrat naprej so nastajali kratki dokumentarni in igrani filmi, glasbeni spoti, najrazličnejše predstavitve in reklamni videi, pa tudi daljši filmi. Med slednjimi velja izpostaviti komično dramo Šah Mat in dokumentarni film Minoriti – Frančiškovi manjši bratje na slovenskem. Veliko del nastaja tudi v različnih koprodukcijskih oblikah, od teh naj omenim igrano-dokumentarni film Kaplja na vedru.

Navdušujejo me zgodbe navadnih ljudi v nenavadnih okoliščinah, ki skozi zaplete življenja iščejo in najdejo dragocenosti svoje človeške narave. Zato rad prisluhnem pripovedim ljudi, se nato odpravim s pisalom in beležko na kak miren, navdihujoč kraj, in začnem z razvojem scenarijev.

Po potrditvi scenarija se začnejo predprodukcijske priprave: iskanje igralcev in lokacij, nabiranje rekvizitov in kostumov, načrtovanje snemanja in ogromno malenkosti, ki jih snemalna ekipa ne sme pozabiti.

Sledi snemanje. Požene se kamera, igralci gredo na svoje mesto in čakajo na režiserjev vzklik "akcija".

Zadnja tretjina del, postprodukcija pa se začne, ko se posnet material pretoči v računalnik, da lahko pričnemo z montažo. Izbor glasbe, kolorizacija, obdelava zvoka. In končno je film na ogled.